Client first.
Aktuality

„Jak založit společnost s ručením omezeným…. praktický průvodce“

29.10.2021

https://www.warwicklegal.com/news/465/how-to-incorporate-a-limited-liability-company-in-a-practical-guide

Přispěli jsme do této příručky, která byla vytvořena odbornou pracovní skupinou Corporate M&A Focus Group v rámci Warwick Legal Network a která aktuálně zahrnuje návod k založení společnosti s ručením omezeným v 16 různých zemích.

čtěte více

Odstoupení od konkurenční doložky v pracovním právu

27.10.2021

Ústavní soud vyvrátil dlouholetou judikaturu Nejvyššího soudu, dle které byl v pracovním právu dovozen plošný zákaz ujednání výslovně umožňujících zaměstnavateli odstoupit od konkurenční doložky bez udání důvodu.

Dne 21. 5. 2021 vydal Ústavní soud nález sp. zn. II. ÚS 1889/19, který reaguje na dřívější judikaturu Nejvyššího soudu týkající se dotváření práva, co se týče konkurenčních doložek v pracovněprávních vztazích. Konkrétně v otázce možnosti jejího ukončení odstoupením zaměstnavatele po dobu trvání pr

čtěte více

Vymezení předmětu podnikání /předmětu činnosti obchodní korporace

08.10.2021

V nedávné době vydal Nejvyšší soud ČR usnesení ve věci sp. zn. 27 Cdo 3549/2020, kde se zabýval požadavky na vymezení předmětu činnosti / předmětu podnikání obchodní korporace. Nejvyšší soud vztáhl svou interpretaci jak na specifikaci předmětu podnikání ve společenské smlouvě (v zakladatelské listině) a u akciové společnosti ve stanovách, tak i na zápis této skutečnosti v obchodním rejstříku.

Řádné vymezení předmětu podnikání dle soudu nesplňuje předmět podnikání „výroba, obchod a služby neuvedené v příloh

čtěte více