Client first.
Aktuality

COVID-19 urychlil legislativní změny dopadající na on-line platformy typu Aribnb v České republice

30.04.2020

Pro on-line platformy typu Airbnb byla zavedena nová povinnost – informovat živnostenský úřad na jeho výzvu o počtu uzavřených smluv v cestovním ruchu, o celkové ceně za služby cestovních ruchu a adrese místa, na které jsou tyto služby poskytovány, a identifikovat pronajímatele, který služby on-line platformy využívá.

čtěte více

Právní předpisy budou až na výjimky nabývat účinnosti k 1. lednu nebo k 1. červenci kalendářního roku

21.04.2020

Na začátku letošního roku nabyla účinnosti novela zákona č. 309/1999 Sb., o Sbírce zákonů a Sbírce mezinárodních smluv. V zájmu zvýšení přehlednosti právního řádu zákonodárce nově stanovil, že právní předpisy mají nabývat účinnosti vždy k 1. lednu nebo k 1. červenci kalendářního roku. V jiný den v roce mohou nabýt účinnosti jen ve zvlášť výjimečných případech.

 

čtěte více

Kybernetické hrozby při práci z domova

15.04.2020

Úřad pro ochranu osobních údajů shrnul na svých webových stránkách základní pravidla a doporučení pro ochranu osobních údajů a minimalizaci hrozeb a rizik při práci s výpočetní technikou, v mobilní komunikaci či na sítích při práci z domova. 

Zaměstnanci při práci z domova opustí zabezpečené prostředí struktury zaměstnavatele a praxe ukazuje, že ve svém soukromém prostředí jsou k hrozícím kybernetickým útokům méně ostražití než na pracovišti. Přitom chybný krok může vážně ublížit celé organizaci.  

Zaměst

čtěte více

Ministerstvo spravedlnosti připravilo návrh nového zákona o evidenci skutečných majitelů

06.04.2020

Ministerstvo spravedlnosti připravilo návrh nového zákona o evidenci skutečných majitelů. Návrhem zákona je implementována tzv. 5. AML směrnice (směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/843 ze dne 30. května 2018, kterou se mění směrnice EU 2015/849 o předcházení využívání finančního systému k praní peněz nebo financování terorismu a směrnice 2009/138/ES a 2013/36/EU), jejímž cílem je zajistit zveřejňování informací o skutečných majitelích a zavedení sankcí za neplnění povinností souvisejících s identifikací skutečných majitelů.

čtěte více