Client first.
Aktuality

Legitimace návštěv vstupujících do závodu

26.07.2016

Úřad pro ochranu osobních údajů (dále jen „ÚOOÚ“) vydal nové stanovisko, ve kterém se zabývá otázkou kontroly a evidence návštěv vstupujících do budov, které nejsou určeny k běžným návštěvám veřejnosti (kancelářská budova, výrobní zařízení nebo obdobný provoz apod.).

Po návštěvníkovi může být při vstupu do těchto budov požadováno, aby uvedl jméno navštívené osoby (příp. rovněž číslo kanceláře) a poskytl své identifikační údaje v rozsahu jméno a příjmení.

V případě pracovního jednání je důvodné vyžadovat i

čtěte více

Jmenování opatrovníka s.r.o.

12.07.2016

V případě smrti jednatele, jeho odstoupení, odvolání nebo jiného ukončení jeho funkce, je valná hromada povinna zvolit do jednoho měsíce nového jednatele.

Pokud nový jednatel není ve výše uvedené lhůtě zvolen, může na dobu, než bude řádně zvolen nový jednatel, jmenovat jednatele soud. Může tak ale učinit pouze na návrh osoby, která na tom má právní zájem.

Není-li návrh na jmenování chybějícího jednatele podán, anebo není-li podanému návrhu vyhověno, může soud společnost i bez návrhu zrušit a nařídit její

čtěte více

Registr smluv spuštěn

05.07.2016

Dne 1. července 2016 nabyl účinnosti zákon č. 340/2015 Sb. o registru smluv. Od tohoto data byl zprovozněn registr smluv jako informační systém veřejné správy. Slouží ke zveřejňování smluv o veřejných zakázkách, o udílení dotací a dalších smluv, jejichž stranou je veřejnoprávní subjekt a v nichž je tedy nakládáno s veřejnými prostředky. Zásadně se registr dotýká všech smluv uzavíraných státem (a jeho organizačními složkami), kraji, obcemi i např. jejich příspěvkovými organizacemi (školy, nemocnice apod.) a dále i jinými veřejnoprávními subjekty (např. zdravotní pojišťovny) či společnostmi, v nichž má stát nebo územně samosprávný celek většinový podíl. Smlouvy se v plném znění uveřejňují na volně přístupném portále https://smlouvy.gov.cz/, jehož pomocí má veřejnost volný přístup k bezprostřední kontrole nakládání s veřejným majetkem.

čtěte více